Éves Jelentés 2015

GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS
KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÜNK

Éves
Jelentés 2015

GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS
KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÜNK

Elkötelezetten a közösségekért és egy élhető jövőért

A közösségi szerepvállalás kulcsa, hogy meghalljuk és megértsük a közösségek szükségleteit és elképzeléseit. Ez a feltétele egy olyan partneri viszony kialakításának, mely mind a közösség mind a vállalat jólétét és fenntarthatóságát elősegíti.

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság mellett és hisszük, hogy az elért vállalati sikereinket meg kell osztanunk a működésünk által érintett közösségekkel, így segítve társadalmi és gazdasági fejlődésüket. Vállalatunk is csak így érheti el saját stratégiai céljait. A közösségeket különös figyelemmel vonjuk be a különböző programok tervezésébe és megvalósításába, melyek hatását minden esetben körültekintően vizsgáljuk és értékeljük. Az támogatási programjaink társadalmi hatásainak mérése legalább olyan fontos, mint a tevékenység puszta léte, vagy az ezen túlmutató együttműködés és közös megvalósítás egy-egy nagyobb jelentőségű program esetén. Legalább ennyire fontos, hogy tudjuk, milyen pozitív eredményeket értünk el, milyen direkt és indirekt hatásokat hozott létre a program rövidebb és hosszabb távon egyaránt.

A szoros együttműködés a biztosítéka, hogy vállalati szerepvállalásunkkal a legfontosabb területen segítsük a működésünk által érintett közösségeket. A MOL-csoport minden tagvállalata kiemelt figyelmet fordít a társadalmi és környezeti kérdésekre és saját felelősségvállalásra. Vállalati célkitűzésünknek megfelelően célunk, hogy a pozitív változás energiájaként javítsuk a közösségek életét. Ezt számos helyi és regionális kezdeményezés és program támogatásával és fejlesztésével érjük el.

A zöldebb közösségekért

A MOL-csoport egy egyedülálló regionális környezetvédelmi programot hirdetett meg 2005-ben, melynek alapvető célja, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is. A Zöldövezet program először Magyarországon, Szlovákiában és Romániában indult el. A nagy sikerre való tekintettel ma már Horvátországban, Olaszországban és Csehországban is működik a program. Az elmúlt tíz évben több mint 2 millió négyzetméternyi új zöld területen ültettünk el 210.000 fát, virágot és bokrot. Ez a mennyiség a fajoktól függően kb. 40 millió tonna széndioxidot semlegesíthet az élete során, mely hozzávetőleg megfelel a MOL-csoport 7 évnyi teljes CO2-kibocsátásának.

 

 

Európa tehetségeiért

Sokat teszünk azért, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozzanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Ezért hoztuk létre 2005-ben a MOL Tehetségtámogató Programot hazánkban, hogy a művészet, a tudomány vagy a sport területén eredményes fiatalokat támogassuk céljaik elérésében. A kezdeményezést később régiónk más országaiban is elindítottuk, így ma már majd’ 1.800 fiatal tehetséget támogattunk Magyarországon, 2.100-at Romániában és további 300-at Szlovákiában. Hisszük, hogy a jövő győztesei már itt vannak közöttünk, és a mi felelősségünk figyelni rájuk és támogatni őket.

Közösségi helyek támogatása

 

Horvátország

A „spajaLICA” projekt 2014 szeptemberében indult el, hogy az INA használaton kívüli épületeit a helyi közösségek szolgálatára bocsássa. Az üresen álló létesítményeket civil szervezeteknek adták ki ingyenes használatra, hogy cserébe a közjót szolgálják továbbra is az INA-val együttműködve. A projekt neve egy szójáték horvát nyelven (SPAJALICA= gémkapocs; SPAJA= összekötni, LICA= arcok), hiszen a cél, hogy összekössük az embereket a jótékony tevékenységek által.

 

Magyarország

A MOL Bubi, az első budapesti közösségi bicikli program, mely a közösségi közlekedés egy új, már rég várt alternatíváját nyújtotta a fővárosnak. A kezdeményezés óriási sikereinek köszönhetően 2015-ben további 22 gyűjtőállomással bővítették a hálózatot, így több mint 1.100 bicikli áll a közlekedni vágyók rendelkezésére, a kölcsönzések száma pedig már meghaladta az egymilliót.

 

Románia

Romániában a hátrányos helyzetű fiatalok komoly akadályokkal szembesülnek a munkaerő piacon, mely valamelyest enyhíthető a jogosítvány megszerzésével. Ezért indította el a MOL Romania és a Közösségi Alapítvány az első „Jogosítvány a jövőhöz” programot, mely fedezi a jogosítvány megszerzésének költségeit. Idén 32 fiatal kapta meg ezt a támogatást, akiknek jelentős segítséget jelent a jogosítványszerzés az elhelyezkedésben, illetve segíti a jelenlegi munkájukat.

 

Közösségek helyi fejlesztése

 

Pakisztán

Az infrastruktúra hiánya jelenti a helyi közösségek számára a legnagyobb akadályt a társadalmi és gazdasági fejlődésben. A Kohat, Karak és Hangu területek fejlődése érdekében folyamatosan új utakat, vízellátási rendszereket építünk, iskolákat és egészségügyi intézményeket támogatunk.

További jelentős mérföldkő volt a Khushal Garh híd befejezése 2013-ban, melynek finanszírozását a MOL Pakistan is támogatatta. A híd összeköti Khyber Pakhtunkwa tartományt Punjabbal, fellendítve a két térség közötti kereskedelmet és közlekedést.

 

Az egészségügyi szolgáltatások hiányát enyhítendő ingyenes szemvizsgálatokat szerveztünk olyan kistérségekben, ahol ilyen vizsgálatokra nincsen lehetőség. 250 betegen segítettünk ezzel a kezdeményezéssel és közülük 39-et sikeresen meg is műtöttek a közeli kórházban.