Éves Jelentés 2015

GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS
KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÜNK

Éves
Jelentés 2015

GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS
KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÜNK

A speciális tételek nélküli EBITDA 201 Mrd forint volt 2015-ben, amely 70 Mrd forinttal marad el a 2014-es eredménytől. Az eredményt az alábbi tételek befolyásolták:

(-) Alacsonyabb realizált szénhidrogén árak (62 dollár/boe szintről 41 dollár/boe szintre estek) a kedvezőtlen olaj- és gázár változások miatt (a Brent olaj ára 99 dollár/hordóról 52 dollár/hordóra csökkent).
(-) Kedvezőtlen horvátországi szabályozói változások: a szabályozott gáz árak csökkentek és a kitermelési járadék 5%-ről 10%-ra emelkedett (2014 második negyedévétől).
(+) A forint 20%-os leértékelődése a dollárral szemben csak részben kompenzálta az olajár csökkenését.
(+) A csoportszintű szénhidrogén-termelés közvetlen fajlagos költsége (értékcsökkenési leírás nélkül) 7,3 dollár/hordó volt, 7%-kal csökkent az előző évhez képest. Az Upstream szegmens működési költségei, beleértve az értékcsökkenést, de speciális tételek nélkül összesen 435 Mrd forintot tettek ki, amely 34 Mrd forintos csökkenés 2014-hez képest.
(+) A kutatási költségek 8 Mrd forinttal csökkentek a nemzetközi portfólió különböző munkaprogramjainak hatására.
(+) A teljes kitermelés 7%-kal emelkedett és 104 mboepd-t ért el 2015-ben az előző évhez viszonyítva, amely növekedéshez 4 mboepd-vel járul hozzá az egyesült királyságbeli, illetve 2 mboepd-vel a horvátországi operáció. Az inorganikus tényezőket kiszűrve (mint az oroszországi Baitex 49%-nak értékesítését, illetve a két, 2014-ben lezárult egyesült királyságbeli akvizíciót), a termelés 4 mboepd-vel emelkedett a növekvő horvátországi termelésnek (+2 mboepd) és az Irak Kurdisztáni Régiójában lévő Shaikan blokk felfutásának (+1 mboepd) köszönhetően. A horvátországi kőolaj és tengeri gáztermelés javuló teljesítményt mutatott a folyamatban lévő kút optimalizációs program (4P) eredményeként, illetve az új adria tengeri kutak 2014-es bekötésének (Izabela és IKA-SW) köszönhetően. Magyarországon a termelés alig változott a bázis időszakhoz képest, amely jelentős teljesítmény a korábbi előrejelzésekkel szemben, amelyek akár 5%-ot elérő csökkenést prognosztizáltak.